Nunta reprezintă una dintre cele mai memorabile zile din viața ta, dar știai că este și cea mai puțin prietenoasă cu mediul? Conform The Green Bride Guide, o nuntă produce în medie între 400 și 600 de kilograme de gunoi și 63 de tone de CO2 – totul într-o singură zi!
Din fericire, nunțile sustenabile devin din ce în ce mai populare, iar spre deosebire de cele clasice, nu implică un efort mai mare, ci doar alegerea mai atentă a serviciilor și produselor.
Noi suntem aici să te ajutăm și să îți oferim câteva sfaturi pentru ca nunta ta să nu fie doar memorabilă, ci și eco-friendly.
Iată câteva sugestii de care merită să ții cont:
Alege o locație sustenabilă
Cel mai simplu mod de a găsi o locație sustenabilă este să verifici dacă aceasta se implică în protejarea mediului. Verifică dacă se mândrește cu reducerea consumului de CO2, reciclarea sau încorporarea surselor de energie regenerabilă.
Alege-ți cu grijă furnizorii
Angajează furnizori cărora le pasă de sustenabilitate și care sunt dispuși să lucreze într-un mod cât mai prietenos cu mediul. Colaborarea va fi mult mai ușoară când ai în jurul tău persoane cu care rezonezi.
Orientează-te spre o micro-nuntă
Poate părea tentant să îți inviți toți apropiații, însă cu cât este mai mică lista de invitați, cu atât se vor produce mai puține deșeuri. În plus, nunțile restrânse sunt la moda în zilele noastre.
Alege invitații reciclabile sau optează pentru cele virtuale
Există atât de multe opțiuni de invitații de nuntă ecologice. Este mai ușor ca niciodată să găsești invitații făcute din hârtie reciclată, material reciclat, piele și chiar lemn. O variantă de impact ar fi invitațiile pe hârtie infuzată cu semințe pe care invitații tăi o pot planta și transforma în flori.
Ai grijă la materialele alese pentru verighete
Exploatarea diamantelor este o adevărată problemă de mediu. Asigură-te că materialele pe care le alegi în fabricarea verighetelor sunt produse etic. Moissanite este o piatră similară diamantului, care a devenit tot mai populară în ultimii ani în realizarea bijuteriilor. Este mai puțin costisitoare și procurarea sa nu degradează mediul înconjurător.
Și verighetele vintage sunt o alternativă sustenabilă.
Alege o rochie de mireasa eco-friendly
Poți încuraja moda sustenabilă și arăta fabulos în ziua nunții tale, optând pentru o rochie de mireasă realizată eco-friendly din țesături ecologice. Există mulți designeri care se mândresc cu implicarea loc în moda sustenabilă.
Sau poți alege o rochie la mâna a doua. Asigură-te că este de calitate și nu prezintă pete sau defecte care nu se pot repara.
Închiriază costumele pentru mire și rochiile pentru domnișoarele de onoare
Dacă galele nu fac parte în mod regulat din viața ta socială, nu ai niciun motiv să păstrezi un costum elegant în casă. Cea mai puțin costisitoare și sustenabilă variantă ar fi să îl închiriezi. Poți proceda la fel și pentru rochiile domnișoarelor de onoare.
Organizează petrecerea în aer liber
Ce poate fi mai eco-friendly decât organizarea unei nunți în natură? Te vei bucura de un decor natural excepțional, înconjurat de plante verzi care nu trebuie tăiate pentru a fi aduse în amenajarea decorului tău. Nu doar că va arăta impecabil, dar va fi o buna modalitate prin care poți proteja natura.
Alege sustenabil orașul unde va fi nunta
Asigură-te că majoritatea invitaților locuiesc în orașul unde îți faci nunta. Astfel, vei evita să le pui la dispoziție diferite mijloace de transport poluante care să îi aducă la nuntă. Este mai comod, mai puțin costisitor și mai prietenos cu mediul.
Consultă grupurile de Facebook
Pe grupurile de Facebook dedicate nunților, vei găsi persoane dornice să își vândă produsele care le-au fost utile cândva la nuntă, dar de care nu mai au nevoie. Achiziționarea lor va fi un mod sustenabil de a-ți procura cele necesare pentru decorul nunții și nu numai.
Donează produsele rămase
Risipa este o mare problemă care afectează mediul atunci când organizezi o nuntă. Evită aruncarea mâncării rămase, a decorațiunilor și a florilor. Le poți dona sau chiar vinde. Mâncarea rămasă poate fi donată celor care au nevoie sau îți poți încuraja invitații să ia măcar o parte la plecare.
Evită aruncatul cu confeti sau cu orez
Acestea nu sunt idei prietenoase cu mediul. Dacă totuși vrei să păstrezi această tradiție, înlocuiește orezul și confeti cu flori uscate, precum lavanda, petale de trandafiri, frunze uscate sau alte plante îndrăgite de tine.
Poți folosi și confeti ecologice din frunze uscate mărunțite.
Nu opta pentru tacâmuri și șervețele de unică folosință
Nu trebuie subliniat faptul că acestea sunt extrem de periculoase pentru mediul înconjurător. Pot fi o opțiune mai comodă, dar nu și una sustenabilă! Închiriază tacâmuri, veselă și șervete din pânză. Acestea vor da și un aer elegant nunții tale.
Optează pentru mâncare de la producători locali
Discută cu furnizorii tăi despre posibilitatea pregătirii meniurilor cu ingrediente locale și de sezon. Astfel, vei evita transportul lor din alte localități sau chiar țări și, implicit, vei reduce poluarea cauzată de mijloacele de transport.
Ia în considerare un meniu vegetarian sau vegan
Poate suna puțin descurajant să nu pui produse de origine animală pe masă, însă, din punct de vedere sustenabil, este recomandat întrucât produsele de origine animală consumă multe resurse. Bucătarii de top îți pot pregăti un meniu senzațional chiar dacă este vegetarian sau vegan.
Evită servirea de tip bufet
Ideea de bufet poate părea mai confortabilă, dar aduce cu ea risipa unei cantități mari de mâncare. Servind mâncarea pe farfurii, vei avea mai mult control asupra risipei.
Renunță la baloane și lampioane
Baloanele nu sunt realizate din materiale sustenabile și nu îți recomandăm să le folosești, iar lampioanele pot reprezenta un pericol atât pentru persoanele de la petrecere, cât și pentru natură, provocând incendii.
Alege mărturii sustenabile
De obicei, invitații uită de mărturii de îndată ce părăsesc nunta, așa că o idee bună ar fi să îi încânți cu mărturii comestibile.
Sperăm că sugestiile noastre îți sunt de ajutor în planificarea nunții într-un mod sustenabil. Evită risipa și protejează pe cât posibil mediul înconjurător, chiar și atunci când vine vorba despre nunta ta.