Îți dorești să afli mai multe despre tradițiile nunților ortodoxe și simbolurile prezente în cadrul slujbei religioase? Noi îți prezentăm tot ce trebuie să știi despre aceste ceremonii religioase pline de simbolism, ritual, culoare și lumină.
A fi martor la ritualul și frumusețea ceremoniei de nuntă ortodoxă te va face să pari că ai călătorit în timp. Aceste slujbe simbolice au rămas aproape neatinse de-a lungul secolelor și îmbrățișează aceleași texte liturgice și ritualuri folosite de biserică în vremurile străvechi. Diferite culturi și țări și-au adăugat propriile lor variații locale la ceremonia de nuntă ortodoxă, dar totul îmbrățișează aceeași atmosferă, indiferent unde te afli.
Așadar, am pregătit pentru tine o listă extinsă și o descriere a tradițiilor de nuntă ortodoxă și a simbolisticii acestora.
Obiceiuri de nuntă ortodoxă
Așteptarea miresei
Acest obicei procesional este similar cu „prezentarea miresei” sau „darea miresei” în alte ceremonii de nuntă creștină.
Ceremonia de logodnă
Începutul nunților ortodoxe este reprezentat de slujba de logodnă. În timpul ceremoniei, preotul îi întreabă oficial pe miri dacă doresc să se căsătorească unul cu celălalt și dacă și-au dat deja cuvântul în fața altcuiva. Se citesc rugăciuni și psalmi. Apoi, preotul binecuvântează verighetele și le pune pe inelarul drept al cuplului pentru a simboliza unirea lor.
Mirele și mireasa nu își mărturisesc jurăminte așa cum ar face în alte ceremonii de nuntă creștină. În schimb, prezența lor la ceremonie declară angajamentul lor unul față de celălalt și consimțământul lor față de prezența lui Dumnezeu în căsnicia lor.
Binecuvântarea inelelor
Binecuvântarea inelelor într-o nuntă ortodoxă face parte din ceremonia de logodnă și este săvârșită de un preot. Acesta face semnul crucii de trei ori în fața frunții mirelui și apoi de trei ori în fața frunții miresei, în timp ce îi binecuvântează. Apoi, repetă acest proces, începând de această dată cu mireasa.
În nunțile greco-ortodoxe, inelele sunt apoi schimbate de trei ori de către nași pentru a simboliza darea și primirea unei căsnicii fericite. Totodată, simbolizează și acceptarea cuplului de a fi împreună „la bine și la rău”. Inelul miresei este pus pe degetul mirelui de trei ori și invers.
Încoronarea mirilor
Încoronarea este a doua jumătate a nunții ortodoxe și conține unele dintre cele mai recunoscute ritualuri. În timpul slujbei de încoronare, cuplului i se oferă să țină în mână lumânările de nuntă aprinse și sunt încoronați rege și regina familiei lor. În cadrul acestei părți, are loc și ceremonia „cupei comune”, în cadrul căreia mirilor li se oferă să bea „Sângele Domnului”, reprezentat de vin sfințit.
Lumânările de nuntă
După rugăciunea de logodnă, se face și o ceremonie tradițională de aprindere a lumânărilor de nuntă. Acesta marchează începutul slujbei de încoronare sau a doua jumătate a unei nunți tradiționale ortodoxe.
Preotul le înmânează mirilor câte o lumânare aprinsă, pe care o vor purta pentru tot restul ceremoniei. Aceste două lumânări simbolizează promisiunile individuale ale cuplului de a-L avea pe Hristos în centrul căsniciei lor.
Împreunarea mâinilor
Preotul unește mâinile drepte ale cuplului în timpul ceremoniei ca semn al unirii lor atât în gândire, cât și în sentiment. Acest lucru se poate întâmpla după ce cuplul își primește lumânările sau când se schimbă coroanele (cununiile). Preotul spune o rugăciune, iar cuplul va continua să se țină de mână pe tot parcursul ceremoniei. Acest act simbolic reflectă dorința lor de a deveni „un singur trup” și este comun multor ceremonii de căsătorie creștină.
Cununiile
Cununiile sunt coroanele puse mirilor de către preot și nași în timpul slujbei. Ele sunt cel mai memorabil simbol al nunților ortodoxe și o parte integrantă a ritului de nuntă. Aceste coroane simbolizează multe lucruri, printre care: „cununile” care îi așteaptă pe cuplul în Rai, „coroana martiriului” creștină și statutul regal al cuplului ca rege și regină a familiei lor.
Cununiile sunt realizate din materiale diferite, în funcție de tradițiile locale. De asemenea, în anumite culturi, se leagă cununiile împreună cu o panglică albă, în vreme ce în altele, nu. De exemplu, cununiile greco-ortodoxe (numite „stefana”) sunt de obicei făcute din benzi subțiri de argint sau aur țesute și legate împreună cu satin alb. Cununiile ortodoxe rusești sunt mai mari și mai ornamentate, decorate cu căptușeală de catifea roșie și arcuri groase de aur. Acestea sunt rareori conectate împreună cu panglică. Miresele ortodoxe chineze, pe de altă parte, pot purta o coroană „fengguan” sau „phoenix” sau o diademă de mătase roșie.
Alte cupluri ortodoxe pot purta ghirlande sau coronițe din flori, plante verzi, ramuri de măslin sau coroane din țesături.
Cupa comună
După ceremonia de încoronare, preotul și va citi din Sfânta Scriptură, în timp ce cuplul bea vin binecuvântat dintr-o cupă, denumită „cupă comună” sau „pahar comun”.
Acest pahar servește ca o amintire a primului miracol săvârșit de Iisus la nunta de la Cana Galileii, când a transformat apa în vin. Cuplul bea din pahar pentru a simboliza și bogăția unei vieți trăite în Hristos și angajamentul lor de a împărtăși unul cu celălalt bucuriile și tristețile vieții.
În tradiția greco-ortodoxă, mirele și mireasa gustă din cupă de trei ori, ca simbol pentru Sfânta Treime.
Înconjurarea mesei
Unul dintre ritualurile finale dintr-o nuntă ortodoxă este înconjurarea mesei făcută de cuplul proaspăt căsătorit. Acest ritual este condus de preot, urmat de miri și nași. „Dansul lui Isai”, cum este denumit, simbolizează primii pași ai cuplului ca soț și soție în ochii lui Dumnezeu.
După acest ritual, cununiile sunt îndepărtate, preotul recită o ultimă binecuvântare, iar ceremonia se încheie. În unele tradiții, cuplul se va întoarce câteva zile mai târziu cu lumânările la biserică pentru o altă binecuvântare din partea preotului.
Concluzie
Nunțile ortodoxe au o frumusețe aparte și sunt încărcate de ritualuri și simboluri. Noi ți-am prezentat câteva dintre cele mai importante momente din cadrul ceremoniei religioase. Te poți convinge de atmosfera plină de culoare a nunților ortodoxe participând la una dintre ele. Vei observa că diferă de la o cultură la alta, însă toate transmit aceeași energie și bucurie prin tradițiile lor.